Koncept školní kuchyně
Jsme držiteli bronzového certifikátu programu Skutečně zdravá škola www.skutecnezdravaskola.cz
Vítejte ve školní kuchyni Magic Hill, od roku 2020 provozujeme vlastní školní vaření a dodáváme stravu do 15 základních a mateřských škol v okolí. Denně uvaříme více než 1 000 porcí jídel.
Moderní stravování dětí by mělo vycházet z novodobých poznatků gastronomie, nikoliv ze zastaralých receptur. Nadměrná spotřeba například soli, instantních základů, dochucovadel, ale i mléka jako významného alergenu či předkládání jednotvárných příloh nejen že nesplňuje nároky na moderní zdravější stravování, ale ani neláká děti k návštěvám školní jídelny. Žáci zejména vyšších ročníků pak spíše „utíkají“ k nezdravým nabídkám fast foodu či jídlo vynechávají. Toto vše má negativní vliv nejen na zdravý fyzický rozvoj dětí, ale i komfort a celkovou vnitřní pohodu dítěte. Jídelníčky by měly vycházet z nároků na vyživovací potřeby dětí, měly by lákat strávníky, předkládat nové zdravější přílohy, respektovat sezónnost potravin, zahrnovat různé druhy masa.
Dodáváme stravu nejen do okolních škol, vaříme i pro místní seniory, letní tábory, dětské kroužky. Naší snahou je přispívat ke kvalitním stravovacím návykům dětí, představovat nové receptury jídel, vést děti ke zdravému stravování, uvědomělému přístupu k potravinám, omezování plýtvání.
Náš koncept vychází z tradiční české kuchyně (MENU č. 1), dále nabízíme současnou modernější kuchyni, představujeme recepty z mezinárodní kuchyně, zařazujeme více ryb, moderní přílohy, netradiční receptury (MENU č. 2) a denně vaříme též vegetariánské jídlo (MENU č. 3). Připravujeme také všechny dietní varianty jídel.
Pravidelně zařazujeme tematické dny (např. Masopust, Vánoce, Svatomartinské menu, Den díkůvzdání, Den včel, Prázdniny u babičky aj.) a dny mezinárodní kuchyně (Den slovenské kuchyně, rakouské…).
Pravidla naší kuchyně:
- preferujeme lokální dodavatele, některé suroviny v bio kvalitě
- pouze ověření dodavatelé surovin
- sledování spotřebitelského koše a požadavků na moderní výživu
- žádné náhražky surovin
- omezování používání alergenů a soli
- omáčky pouze z masových vývarů
- vývary pouze z masa a kostí, žádné náhražky a instantní směsi
- maso odebíráme pouze v chlazeném stavu
- knedlíky a dezerty pouze naší vlastní výroby
- zelenina a bylinky přednostně z naší farmy
- sledujeme sezonnost surovin
- dbáme na vzhled jídel a způsob servírování