Čas k přečtení: 5 minut
Víte, že střeva jsou vědeckou obcí označována za náš druhý mozek? Jsou totiž nejen centrem trávicí činnosti, ale ovlivňují i naši psychiku. Až 90 procent serotoninu, zodpovědného za pocity štěstí, vyrábí právě buňky ve střevech. Diskomfort ve střevě znamená diskomfort i pro naši náladu. A komu by se chtělo učit, když nemá dobrou náladu? Kvalita školní stravy je pro nás stejně důležitá, jako kvalita výuky.
Polotovar? U nás neznáme.
Náš šéfkuchař Filip spolu s celým týmem připravují jídelníček, na kterém děti najdou svá oblíbená a známá jídla, ale i novinky, které lákají k vyzkoušení. Zároveň jim čerstvé bylinky z naší školní farmy umožňují zdravěji jídla kořenit a snižovat množství ne tak zdravé soli. Jídla dochucují i dalším, pro zdraví neškodným kořením, jako je kurkuma nebo kumin. Proč zrovna kurkuma? Má vynikající protizánětlivé účinky, podporuje kognitivní mozkové funkce a je to antioxidant. Kumin, známý také jako římský kmín má antibakteriální účinky, je bohatým zdrojem železa, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje prokrvení, povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá lepšímu trávení.
Některé recepty sice vyžadují přidaný cukr, ale tím se v kuchyni velmi šetří, a stejně tak je k vaření využíván pouze zdravý tuk, především rostlinný. Také se surovinami se v kuchyni zachází vždy šetrně, a to nejen ve smyslu manipulace, ale i ve smyslu tepelné úpravy vhodné pro konkrétní typ jídla. Například maso se připravuje díky technologiím, které máme k dispozici, metodou sous – vide (vaření ve vakuu). Na vaření se používají pouze základní suroviny, žádná dochucovadla v prášku nebo jakékoliv jiné formě. Polotovar? To je v naší kuchyni zakázané slovo.
Filipova parta zvládne 1000 porcí denně
Vyvážená zdravá strava je denně skloňována odborníky i rodiči, ale cesta k ní nebývá až zas tak zcela jednoduchá. Abychom kvalitně naplnili nejen hlavičky, ale i ty žaludky, dovážel Magic Hill několik let denně obědy ze vzdálené školní kuchyně. Činnost časově i finančně náročná. Hledali jsme proto cestu, jak vařit v naší škole sami podle vlastních představ. Využili jsme možnost spolupráce s vedením obce ve Světicích a společně se pustili do projektu školní kuchyně.
Tým Magic Hill nejsou jen učitelé. V nedalekých Světicích se nad obrovskými hrnci sklání s dlouhou vařečkou šéfkuchař Filip a jako v té pohádce ochutnává, jak se polévka zdařila. Má v kuchyni přímo hvězdný tým, který denně škrábe, loupe, mele, krájí, seká, dusí, vaří a peče. A zdá se, že velmi dobře.
Čísla na talíři
Spotřeba surovin ve školní kuchyni za rok 2020 | |
Vejce | 1 400 ks |
Brambory | 800 kg |
Zelenina | 600 kg |
Luštěniny | 100 kg |
Maso | 420 kg |
Ryby | 65 kg |
Počátečních pár set porcí vyrostlo na neuvěřitelných 1000 jídel denně pro celkem 6 škol (platí samozřejmě v době mimo Covid).
Podívejte se na tabulku spotřeby surovin za loňský rok. Množství zeleniny výrazně převažuje nad spotřebou masa.
Farmářské letní vaření

Máme farmu. Máme skvělého šéfkuchaře. Spojit oboje na letním farmářském kempu se přímo nabízí a loňské dva turnusy se náramně povedly. Děti se pod Filipovým vedením učily například přidávat bylinky do těsta na houstičky a s Markétou sklízely čerstvá rajčata na pizzu. Kuchařská čepice jim v závěru slušela a diplom si opravdu zasloužily. Musely ale složit slavnostní slib: „Slibuji, že si budu vážit jídla!“
Jde nám o děti, a tak se snažíme nabízet to nejlepší pro oba jejich mozky😊
Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření; hojně se využívá v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni. / zdroj: Wikipedie
Římský kmín
Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, jejíž semena se využívají jako koření známé pod názvem římský kmín neboli kumin. Je podobný našemu kmínu, má ale zcela jinou vůni a hořkou chuť, tudíž se tato dvě koření nedají navzájem nahradit. Stejně jako kurkuma je součástí kari koření a jeho chuť znáte např. z kebabů/ zdroj: Wikipedie